PROSTOR DOŽIVETIJ MLINARSTVA IN PEKARSTVA

Kjer se zgodbe in legende prepletajo s tehnologijo in zgodovino, kjer tradicija sreča sodobnost in kjer lahko v živo vidite, okusite, tipate, vohate, poslušate… in se vživite v vlogo mlinarja, peka, slaščičarja, zbiralca zgodb … tako nekoč, kot tudi danes.

Vpliv vodotokov na življenje v Vipavski dolini

Življenje ljudi v Vipavski dolini je skozi stoletja močno zaznamovala prisotnost reke Vipave in Hublja ter številnih manjših vodotokov, ugodna klima in rodovitna zemlja, ki so ustvarjali pogoje za razvoj mlinarske in pekarske tradicije.

Več kot 300 mlinov

V zgornji Vipavski dolini je v teku stoletij delovalo nad 300 mlinov, ki so za svoj pogon uporabljali vodo. To so bili sicer povečini manjši mlini, velik delež mlinov pa je imel tudi stope za luščenje ječmena. Ugodno podnebje in bogata prst pa sta omogočili tudi razvoj kmetijstva, še posebno dobro so uspevala žita. Obilica žita in bližina mlinov pa sta seveda botrovala tudi razvoju pekarstva.

Več kot 300 mlinov

V zgornji Vipavski dolini je v teku stoletij delovalo nad 300 mlinov, ki so za svoj pogon uporabljali vodo. To so bili sicer povečini manjši mlini, velik delež mlinov pa je imel tudi stope za luščenje ječmena. Ugodno podnebje in bogata prst pa sta omogočili tudi razvoj kmetijstva, še posebno dobro so uspevala žita. Obilica žita in bližina mlinov pa sta seveda botrovala tudi razvoju pekarstva.

Razvoj v industrijsko središče

Ni slučaj, da je bilo v Ajdovščini v minulih stoletjih več pekarn. Mesto se je razvijalo v industrijsko središče, delavci so potrebovali kruh, ki so ga doma vse manj pekli. V centru Ajdovščine sta bili dve pekarni – poleg Rustjeve pekarne še Menigova pekarna, kjer je nekaj časa živel in jo vodil vsestranski umetnik Veno Pilon in kjer danes domuje Pilonova galerija.

Doživljajska izkušnja

Prav povezava obeh pekarn, danes z novo vsebino, ponuja doživljajsko izkušnjo kot kombinacijo interaktivnih prikazov, sproščenega in uporabnega učenja v »živih« delavnicah in sočasno tudi doživetje pekarskih in slaščičarskih lokalnih dobrot.

Doživljajska izkušnja

Prav povezava obeh pekarn, danes z novo vsebino, ponuja doživljajsko izkušnjo kot kombinacijo interaktivnih prikazov, sproščenega in uporabnega učenja v »živih« delavnicah in sočasno tudi doživetje pekarskih in slaščičarskih lokalnih dobrot.