Razvajalivas bomo z mehurčki različnih vrst penine (tudi z rosé peninom in petnatom) ter gurmanskimi prigrizki, kot jenamaz iz tartufov in orehi ali humus s pistacijo. Poskrbeli bomo tudi za dobro glasbo!
Cena: 30 eur na osebo
Glasba: Žan Likar
Izbrane penine:
Hišna penina zelen – Vipava,
Bjana brut rose
Štokelj penina pinela brut
Fedora petnat
Fedora penina
Kruhi in prigrizki
Bakala namaz
Ostrige
Namaz tartufa in oreha
Humus- pistacija
Vratovina- grenivka
Žan Likar je mlad glasbenik na začetku svoje ustvarjalne poti.Njegovo glasbeno raziskovanje zajema pestro paleto žanrov – od nostalgičnihmelodij jugo rocka in živahnega countryja do priljubljenih pop uspešnic domačein tuje glasbene scene. Žan se izraža skozi akustične izvedbe, s katerimiposlušalcem ponudi edinstveno glasbeno doživetje. Poleg preigravanja znanihmelodij pa v njegovem repertoarju najdete tudi avtorske skladbe, ki odražajonjegovo osebno noto in glasbeni navdih.
Opisi vinskih hiš in penin:
BJANA
Bjana je narečno ime za vas Biljana. Zgodba vinske hišeBjana se je pričela pred več kot tridesetimi leti. Dvorec Dorišče v kateriprebiva družina Sirk je bil pred leti popolnoma obnovljen, kjer se jespoštovalo tradicijo in zgodovinska dejstva, ki sežejo v trinajsto stoletje. Narobu vasi pa je sedaj nova moderna vinska klet Bjana, ki je posvečena vsemključnim fazam v pridelavi penečih se vin. Vse penine Bjana so suhe in pridelane po klasični ali šampanjski metodi.
Bjanina vina v zadnjih letih zmagujejo na mednarodnihtekmovanjih kjer posegajo po najvišjih odličjih (Decanter, London) 9,5ha vinogradov.
BJANA ROSE, BRUT NELETNIŠKA,zelo suho (7g/L), skupnekisline 7,5 g/L 12,5% vol alk
Osnova za Bjano rose je modri pinot in chardonnay.Prevladuje modri pinot, ki prispeva karakter in aromatičnost, chardonnay paeleganco in svežino. Vino je zorelo na kvasovkah najmanj 18 mesecev.
Rose ponudimo kot aperitiv ali kot spremljavo k hrani.Odličen v kombinaciji z ribjimi jedmi, kot so tuna, losos ali z belim mesom,belimi rižotami. Z rosejem lahko zaključimo tudi obed s sladico na osnovirdečega sadja. Brut rose je z nižjo sladkorno stopnjo (6g/l) in spada mednajbolje prodajne penine pod blagovno znamko Bjana in velja za referenčni rosemed vinarji in gostinci.
ŠTOKELJ PENINA BRUT
Nežne zlatorumene barve. Penjenje je zmerno, umirjeno. Cvetica kaže jasno dozorelost – kruhova skorja, brioši … Vonj sorte je povsem v ozadju. Daljše zorenje na kvasovkah je dalo jasen pečat. Zelo suho v ustih, visokih kislin in lažjega telesa. Okus v ustih je jasen, čist, več je svežine in mladosti, kot jo obeta cvetica – limona, limeta. Kanček trpkosti ne prevlada nad zelo dobrim občutkom ob pitju te aperitivne penine.
FEDORA
Pet-Nat je okrajšava za francoski izraz petillant-naturelle, metoda pridelave se imenuje tudi »methode ancestrale«. To je naravno peneče vino, ki ga napolnimo v steklenice, še preden se konča prvo vrenje in tako omogočimo tvorjenje mehurčkov iz naravnih sladkorjev, ki so prisotni v grozdju.