Vabljeni na nepozaben večer v družbi vrhunskega vina, kjer se bo v petek, 24. januarja, od 19. do 21. ure v Rustjevi hiši odvijal dogodek “Kruh in vino”. Vinska klet Miška iz Erzelja bo predstavila svoja izbrana vina, ki jih bodo spremljali odlični pekovski izdelki: kruh s pršutom, kruh z olivami ter kruh z orehi iz Rustjeve hiše kruha ter slan štrudelj iz Vinske kleti Miška. Za glasbeno spremljavo bosta poskrbela Kaja & Izak.
Cena degustacije: 25 € (vključuje 5 vinskih vzorcev in pekovske izdelke)
Izbrana vina: zelen Miška, pinela Miška, MR.21, M.Rdeče Miška, barbera Miška
ZELEN MIŠKA – Zelen sodi med najbolj prepoznano avtohtono sorto Vipavske doline in jo imajo ljubitelji vina na voljo v zelo omejenih količinah. njegova rahla aromatičnost spominja na citruse, južno sadje in zeleno jabolko. Je blago srednje polno vino s prijetno svežino in mehkobo. Barva je svetlozelena s slamnato rumenimi odtenki.
PINELA MIŠKA – Pinela je avtohtona sorta, ki uspeva predvsem na višjih legah in samo v Vipavski dolini. Višja jabolčna kislina daje vinu živahnost in svežino, barva je svetlo rumena z zelenimi odtenki. Vonj tropskih sadežev, melone in grenivke je igriv in žlahten, v ustih pa prava mera polnosti.
MR.21 – Sestava tega vina je 50 % rebula in 50 % malvazija, »lokalni dvojček«. Vino zori v lesenih sodih do dveh let. Je globoke zlatorumene barve z jantarnimi odtenki. Cvetica je intenzivna: vanilja, dim, mašna kadila, belo cvetje, zrele hruške. Je suho vino, zmernih kislin z oljnato teksturo, sočno, zrelo. Z obilico karakterja ter srednje dolgim zatonom. Bogato.
M.RDEČE MIŠKA – Sestava tega vina je v večini barbera, »vipavska posebnost« med rdečimi vini. V 60-letih je prišla v naše kraje iz Piemonta v Italiji. Ima izrazito saden značaj, malo taninov, poudarjena je svežina in alkohol .
BARBERA MIŠKA – Barbera je »vipavska posebnost« med rdečimi vini. Vino je globoke vijolične barve. Intenzivnejša cvetica spomni na dim, tar, črne sadeže, višnje, marmelado in hrastovino. V ustih je suho, krepkega telesa, dokaj zmernih kislin.
O Vinski kleti Miška: Zapisi o njihovi vinarski poti segajo v leto 1861. Visoke lege na strmih lapornatih terasah zahtevajo veliko ročnega dela, zato je večina energije usmerjena v pridelavo zdravega grozdja. Ljubezen, znanje, izkušnje in predanost vinu celotne družine se odražajo v vsaki steklenici vina, med katerimi posebno mesto zavzemajo zelen, pinela, rebula, malvazija in barbera. Brez velikih posegov v kleti – od mladostno svežih do elegantno zrelih – vsako vino navduši s svojo drugačnostjo.
Kaja&Izak izvajata akustične coverje znanih in manj znanih pop, folk in punk rock komadov ter nekaj avtorskih pesmi.